Houtskool en rookhout

Welke soorten rookhout zijn er?

Op basis van onze 'rookervaringen' hebben we onze favoriete rookhoutsoorten geselecteerd en die opgenomen in het assortiment.

  • Eiken (oak): Geeft een sterke rooksmaak af en is perfect voor rund en lam.
  • Appel (apple): Geeft een subtiele zoete vleug aan gevogelte en varken.
  • Kers (cherry): De zoetige rooksmaak van kers gaat eigenlijk heel goed samen met bijna alle denkbare gerechten.
  • Beuken (beech): nieuw met roken? Probeer beuken, de erg milde smaak hiervan combineert goed met alle soorten vlees en vis. 
  • Els (alder): gebruik de lichte, delicate rooksmaak van els in combinatie met vis of gevogelte.

Bij gerookt vlees zie je in de eerste buitenste millimeters vaak een rozige verkleuring. Dit betekent niet dat het vlees nog rauw is, maar komt door de chemische reactie van het vlees op de rook. Dat werkt natuurlijk ook leuk mee in de presentatie van je vlees, als je het in plakken serveert.

Welke houtskool is geschikt voor de kamado?

Houtskool voor op de kamado moet van goede kwaliteit zijn om de temperatuur goed te kunnen regelen en hoge temperaturen te bereiken. Gebruik geen briketten. Dit zijn net dieseltjes: in het begin gaat het langzaam omhoog met de temperatuur, daarna gaat het zo hard, dat er niets meer te regelen valt aan de temperatuur. Wij verkopen 2 soorten houtskool. Cubaans Marabu en Zuid-Amerikaanse White Quebracha. Een ideale mix. De White Quebracha is een echte allrounder. Snel aan, geurloos en eenvoudig reguleerbaar. De Marabu is echt hardhout. Perfect om hoge temperaturen mee te halen of extra lange sessies mee te doen.