9 Tips voor een perfecte BBQ

Een goede BBQ kan mensen samen brengen. Samen genieten in de buitenlucht van de lekkerste gerechten en goed gezelschap. Je moet  natuurlijk wel weten wat je doet. Met deze 9 tips zorg je dat je BBQ altijd een succes wordt.

Volg deze stappen en wordt een echte grillmaster

Bij een echte BBQ komt meer kijken dan je denkt. Als je echt goede BBQ gerechten op tafel wilt zetten zal je met een aantal belangrijke dingen rekening moeten houden. Geen paniek, als je deze stappen volg dan zit je altijd goed.

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is extreem belangrijk. Afhankelijk van het gerecht dat je gaat bereiden zal de voorbereiding verschillen. Er zijn echter een aantal dingen waar je altijd rekening mee kan houden: marineer ruim van te voren, zorg dat je vlees voor het bereiden altijd op kamer temperatuur is, zorg dat je de juiste materialen klaar hebt liggen en verricht zoveel mogelijk snijwerk voordat je gaat bakken. Door een goede voorbereiding zorg je dat je tijdens het grillen je volledige aandacht bij de BBQ kan houden.

2. Kies de juiste producten

Door de juiste producten te kiezen til je jouw BBQ al snel naar een hoger niveau. Laat de voorgegaarde worstjes en standaard spiezen lekker liggen en kies voor mooie grote stukken vlees of vis. Het is ook goed om nu al te bedenken op welke temperatuur je gaat grillen. Sommige producten zoals varkensnekken en spareribs lenen zich erg goed voor een low & slow bereiding terwijl andere producten zoals cocquilles of asperges juist beter tot hun recht komen bij een korte bereiding onder hoge temperaturen.

3. Kies de juiste BBQ

Bedenk wat jouw gerecht nodig heeft en zorg dat je de juiste BBQ daarvoor uitkiest. Iedere soort BBQ werkt op een andere manier en leent zich voor verschillende doeleinden. Voor multifunctioneel gebruik raden wij een kamado BBQ aan. De kamado BBQ is enorm veelzijdig en kan gebruikt worden voor zowel low&slow bereidingen als grillen op extreem hoge temperaturen.

4. Zorg voor de juiste hittezone's

Bij het aansteken van je BBQ is het belangrijk dat je goed nadenkt over op welke temperatuur je wilt grillen. De temperatuur waarop je wilt gaan grillen bepaalt namelijk hoeveel kolen je aan moet steken, wat voor houtskool je nodig hebt, hoeveel lucht je moet toevoegen en of je directe en indirecte zones nodig hebt. Dit is wellicht de belangrijkste stap. Zodra je onder de knie hebt hoe je jouw BBQ op de juiste temperatuur krijgt ben je al snel een echte grillmaster.

5. Beheers je temperatuur

Als je de vorige stap goed hebt uitgevoerd zal deze stap een eitje zijn. Het enige waar je op moet letten is dat de zuurstof toevoer gelijk blijft zodra je BBQ op de juiste temperatuur is. Ga je voor een reversed searing methode, dan is het belangrijk dat je het product tussendoor even van de grill afhaalt en de temperatuur goed opvoert voordat je begint met het dichtgrillen van je product.

6. Meten is weten

Ieder stuk vlees of vis is anders. Het is dus lastig te zeggen hoelang en op welke temperatuur iets moet grillen. Je kan het op gevoel proberen, maar dit is vaak lastiger dan het lijkt. Wij adviseren altijd een kernthermometer te gebruiken, hiermee weet je precies welke kerntemperatuur je stuk vlees of vis heeft.

7. Neem de tijd

Het is killing als je tijdens BBQ opeens moet haasten of als er verschillende producten onverwachts tegelijk klaar zijn. Zorg daarom dat je voldoende tijd neemt. Niet in de laatste plaats omdat vlees soms langer nodig heeft dan verwacht.

8. Laat je producten altijd rusten

Als je vlees of vis grillt dan ben je eiwitten kapot aan het maken en zorg je dat intramusculaire vetsappen vrijkomen. Als je direct na het grillen in je producten begint te snijden geef je deze vetten en andere sappen de kans om uit je producten te vertrekken. Laat daarom je vlees of vis herstellen van de blootstelling aan de hitte. Hierdoor blijven de sappen in je vlees of vis en geef je de eiwitten weer de kans om te herstellen.

9. Zorg dat je weet hoe je moet snijden

Extreem zonde om je vlees verkeerd snijden nadat je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen. Als je vlees dwars op de draad (de richting van het spierweefsel) snijdt, zorg je ervoor dat deze pezen zo kort mogelijk blijven en daarom makkelijk te kauwen zijn.

Er komt meer bij BBQ'en kijken dan dat je denkt. Wil jij de bovenstaande stappen uitgelegd krijgen terwijl je zelf aan de slag gaat met de mooiste producten waarmee je verrassende gerechten maakt? Denk dan eens aan een BBQ workshop van BBQButcher.nl. Tijdens onze workshops leer je spelenderwijs de bovenstaande technieken terwijl je zelf de lekkerste gerechten maakt. En o ja, de gerechten mag je natuurlijk ook zelf opeten.

BBQButcher.nl

Bij BBQButcher.nl zit goed eten in ons DNA. Het bedrijf is ontstaan vanuit een echte slagersfamilie. Wij doen niets liever dan onze passie voor goed eten en genieten met anderen delen.

Volg onze socials